Tagad — arī ar iespēju komentēt!

Lauraissa jaunā planšete un ARV bildītes

Savā pēdējā video senspēļu estēts Lauraiss rāda savu jauniegādāto Silverball spēļu iekārtu, kas reiz izklaidējusi kāda kazino mazāk prasīgos viesus:

Kastē iekšā ir windows 95 un kaudze ar nelielām spēlītēm, kas atgādina par laikiem, kad katram tualetē bija tetris.

Mani visvairāk ieinteresēja Lauraissa izvilktais arhīvs ar spēlīšu izmantotajiem failiem — saiti viņš atstājis video aprakstā, kur to var atrast arī tagad, ja vien iekārtas autori vēl nav to uzgājuši.

Katrai spēlei savā mapītē tipiski ir atrodams pats spēles palaižamais Game.exe fails, skaņas WAV faili un — pats interesantākais — jf.arv fails, kurā atrodami visi attiecīgās spēles attēli.

«Vai tev patīk zābaki gultā?», vaicā teksts iekš latvian/strip.txt

Īsa paburšanās ar failu hex-editorā parādīja, ka ARV failu formāts ir pavisam tipisks “samest kaudzīti failu čupiņā” formāts, tajā stāv visi ilustrāciju faili vienā strīpā bez šifrēšanas, un faila galā ir mazliet sistēmas informācijas ar failu nosaukumiem un garumiem.

Tehniski

Ir pieņemts, ka pirmie faila baiti, tipiski četri, identificē faila formātu. Tā tas ir realizēts visiem populārākajiem arhīviem, attēliem un videofailiem. ARV formāts nav izņēmums, un sākas ar baitiem “1 1 0 0”. Pēc tā nāk četri baiti, kas norāda sapakoto failu skaitu, un pēc tā nākamie četri baiti — pozīciju kaut kur faila beigās, kurā glabājas saraksts ar failu nosaukumiem. Eku, es iekrāsoju:

Failā ir 10 (0x0A) faili, kuru apraksts atrodas, sākot no 258502 baita (0x0003F1C6) . Pēc tam uzreiz aiziet paši attēli

Failu apraksts ir saraksts ar fiksēta izmēra ierakstiem, kur lauvastiesu aizņem faila nosaukumam rezervēta vieta, bet beigās ir atrodams galvenais — atrašanās vieta failā (12, jeb 0xc) un garums (0x7e2d):

No ZWERGE līdz ZAMBIA viss ir faila apraksts

Tiem seko vēl kāda draza — visdrīzāk, kādi faila izveidošanas datums un tamlīdzīgas muļķības, bet tā nav svarīga.

Attēlu rādītājs

Informācijas ir pietiekoši, lai uzrakstītu attēlu atpakotāju un parādītāju. To es arī izdarīju, un tas ir atrodams saitē https://spicausis.lv/arv/

Kodu, tīru javaskriptu, var palasīt githabā, tur nav daudz.

Īstam kaifam nepieciešams lielais silver.zip arhīvs ar visiem attēlu failiņiem, bet lapa uzreiz ielādē arī nelielu attēlu arhīvu, lai nav nu pavisam garlaicīgi.